De Elta oude kantinefoto

Terugspeelballen aflevering 1: Eindelijk, een kantine.

In 1963 komt er een eind aan de zwerftocht van Terrasvogels in de gemeente Velsen. De club krijgt een eigen terrein. Achter wat in 1958 door het Haarlems Dagblad nog een ‘triest armoebuurtje’ wordt genoemd, worden weilanden omgevormd tot sportvelden. Het nieuwe terrein krijgt in de volksmond dezelfde naam als het buurtje: ELTA, een afkorting van Eerste Luchtvaart Tentoonstelling Amsterdam.

De eerste ‘kantinebaas’ is de beste voetballer die ooit voor Terrasvogels speelde, Hein Röbken. ’s Ochtends laadt hij zijn Opel Kadett-station vol met thermosflessen koffie en thee, chocoladerepen en voetbalveters (zwart en wit). Als kleedkamers worden caravans gebruikt, eerst twee, later vier. Het Vrije Volk in 1963, welwillend: ‘De op caravans gelijkende kleed- en wasgelegenheden zijn wel niet ideaal, maar hebben toch een aparte bekoring.’

Het verlangen naar een eigen clubhuis is groot. Oftewel, zoals voorzitter Piet Kleve het verwoordt, ‘een groot verenigingslokaal waarin activiteiten gehouden kunnen worden die de geestelijke vorming van de jeugd ten goede komen.’ Het komt er in 1965. Op 2 oktober 1965 worden de kantine en de kleedkamers officieel in gebruik genomen.

Kort voor de officiële ingebruikname neemt iemand een foto van de kantine. Achter het raam zit een vrouw, heel ontspannen. Wie zij is, is een van de grootste mysteries uit de bijna tachtigjarige geschiedenis van Terrasvogels.

Paul Onkenhout (lid sinds 1978)

Meer lezen van Paul Onkenhout? Neem dan een kijkje op onze ‘geschiedenis’-pagina.