Hans Voorting (1943-2021)

Om te beseffen hoe lang Hans Voorting al betrokken was bij Terrasvogels is het goed om even te kijken naar een advertentie die op 10 april 1953, 68 jaar geleden dus, werd geplaatst in het Santpoortse weekblad Huis aan Huis. De tekst: ‘Wil degene die de nieuwe voetbalschoenen op het Terrasvogels-terrein van Hans Voorting heeft medegenomen deze terugbezorgen op Voorplaats 1, daar de naam bekend is’.

Vrijdag 18 juni is Hans op 78-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een slopende ziekte. Het lot trof hem hard. Zijn vrouw Gerda woonde sinds vorig jaar noodgedwongen niet meer in het huis in de Tulpenstraat in Santpoort-Noord, maar in Woonzorgcentrum Breezicht. Zelf bracht hij zijn laatste dagen door in verpleeghuis Velserduin in IJmuiden.

Vanaf zijn jeugd had Hans een sterke binding met Terrasvogels. Zijn vader maakte deel uit van het allereerste elftal dat in 1940 na de fusie tussen De Kemphaan en Brederode in actie kwam. Hans sloot zich aan bij de club als jeugdlid en hij ging niet meer weg. Hij was lang voetballer, onder meer in het veteranenelftal van Cor Cardol en in een befaamd zaterdagelftal met mannen als Jaap van Leeuwen, Hans Oudendijk, Dick Oldenburg en Rob Stephanus. Van die laatste ploeg was hij ook leider/trainer.

Deze eeuw was hij tot op hoge leeftijd scheidsrechter van het eerste zaterdagelftal. Een ongeluk, een val uit een boom, maakte daar zes jaar geleden een eind aan, maar de club bleef hij nauwlettend volgen. Toen de jubileumcommissie hem in 2015 in zijn huis in de Tulpenstraat bezocht, sprak hij vol liefde over Terrasvogels.

Een mensenmens, noemt zijn zoon Paul hem, een man met het hart op de goede plek. Dat zullen velen in Santpoort en omgeving beamen. Niet voor niets was hij erelid van de Harddraverij Vereniging Santpoort. Maar liefst 31 jaar organiseerde hij tijdens het dorpsfeest het straatvoetbaltoernooi.

Door al zijn activiteiten werd hij een bekende Velsenaar. Nog maar zeven maanden werd hij geïnterviewd door het lokale weekblad De Jutter/Hofgeest. Het ging over de tientallen kerstpakketten die hij elk jaar samenstelde voor vrienden, buren en kennissen. Hij verkoos de anonimiteit, maar liet zich overhalen voor het interview omdat een buurman hem bij de krant had aangemeld.

‘Ik hou van dingen die een glimlach ontlokken. Ruzie, nee, daar gruw ik van’, zei hij in het interview. De kop boven het stuk was veelzeggend: ‘Hans Voorting maakt de mensen om zich heen graag blij’.

Paul Onkenhout

De foto’s:

1. Hans als keeper van een Terrasvogels-ploeg die in de jaren zeventig een trip naar Duitsland maakte.
  2. Als leider van een junioren-elftal in de jaren zestig.
  3. Voor de net opgeleverde kantine op de Elta in 1963.
  4. Hans tijdens de viering van het 25-jarig jubileum van Terrasvogels zaterdag 1 in 2013.