Herman Driessen (1944 – 2019)

Die lach – iedereen die hem heeft meegemaakt, op het voetbalveld of het honkbalveld of ergens aan de bar, herinnert zich zijn heerlijke, aanstekelijke lach. Herman kon geweldig lachen. Als hij begon te lachen, lachte iedereen vanzelf mee.

Vlak voor zijn 75ste verjaardag is hij in een hospice aan een slepende longziekte overleden, de Amsterdammer die in de jaren zeventig naar Santpoort verhuisde. Zijn honkbalachtergrond dreef hem naar Terrasvogels.

Bijna twintig jaar was hij voorzitter van de afdeling honkbal. Herman was er voor een groot deel verantwoordelijk voor dat de afdeling in de jaren tachtig een grote groei doormaakte – óók in sportief opzicht. Terrasvogels werkte zich in de landelijke honkbalcompetitie op tot het één na hoogste niveau.

Onvermoeibaar, maar altijd met humor streed hij na de terugkeer van de afdeling honkbal vanuit IJmuiden voor een betere accommodatie. Het veld dat hij ooit ‘het slechtste knollenveld van Nederland’ noemde, werd in 1983 grondig gerenoveerd. Vanzelfsprekend werd hij benoemd tot erelid, in 1989. Ook als voetballer maakte hij zich geliefd, op zaterdag, in het veld én in de kantine.

Hoewel de lach altijd bleef klinken, ook in de laatste, zware periode van zijn leven, had Herman in zijn leven met grote tegenslagen te kampen. Hij moest het overlijden van zijn vrouw en dochter verwerken en verloor een paar jaar geleden ook zijn geliefde, Irene Vos.

Maar altijd vond hij ergens de lach terug. Met veel plezier liet hij zich vorig jaar door oude honkbal- en voetbalvrienden meevoeren naar de Haarlemse Honkbalweek. Oude tijden herleefden.

Op de rouwkaart die na zijn overlijden werd verspreid, staat een veelbetekenende uitspraak van hem. ‘Ik  heb een gelukkig leven gehad. Het kwartje viel alleen vaak de verkeerde kant op.’ Dat hij ondanks de sterfgevallen van zijn naasten niet klaagde en met voldoening terugkeek op zijn leven, typeert hem in hoge mate. Herman was een wereldkerel.

Op de rouwkaart staat nog een andere uitspraak van hem: ‘Ik wil het leven uit met een drankje.’  Gaan we doen man. Proost Herman.

Paul Onkenhout