Foto met o.a. Jan Dortmundt senior

Jan Dortmundt senior (1929 – 2020)

Vrijdag 27 maart is Jan Dortmundt senior overleden. ‘Je had je dood het liefst nog een paar dagen vooruit willen schuiven’, schreef de familie op de overlijdenskaart. Hij werd 90 jaar.

Toen Terrasvogels 75 jaar bestond, in 2015, kreeg de clubarchivaris een mapje van hem. In dat mapje zaten vooral oude boekjes die over de club zijn verschenen, plus een knipsel uit Haarlems Dagblad/IJmuider Courant en een foto uit 1975.

Zijn band met Terrasvogels was sterk sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw, en ook later nog, mede dankzij zijn sportende kinderen Willem, Wilma en Jan, en kleinkind Roel. Het was clubicoon Cor Cardol die hem destijds overhaalde om van Schoten naar Terrasvogels te komen.

Jan versterkte het legendarische veteranenteam van Cardol en zette zich daarna jarenlang op vele manieren in voor de club; als commissaris in het bestuur van ‘voorzitter aller voorzitters’ Jaap van Leeuwen, als ‘vouwer’ van het clubblad op de beroemde/beruchte maandagavonden en als de man die samen met Jan Handgraaf de kleedkamers schoonmaakte.

Op de foto uit 1975 staat Jan Dortmundt op de achterste rij, zesde van links, schuin achter Cor Cardol. ‘Ome Cor’ is door zijn ploeggenoten in het zonnetje gezet omdat hij, als 62-jarige, zijn 50-jarige jubileum als voetballer vierde. De mannen schonken hem een paar nieuwe voetbalschoenen – humor.

Hun namen, van links naar rechts, klinken als echo’s uit een ver verleden: G. Veldhuyzen, Henk Krop, Piet Waasdorp, Jan Geldorp, S. Uittenbosch, Jan Dortmundt, Co Dillewijn, Ab Zwolsman, S. Zwanenburg, Emiel Lokkers, Ger Krooder, Engel van de Plas. Jan Dortmundt lacht op de foto. Hij moet goede herinneringen aan die avond met zijn maten hebben gehad, hij heeft de foto niet voor niets veertig jaar bewaard.

Een sterke, levenslustige, sociale man, een betrokken vader en een hele lieve opa, noemt de familie hem op de overlijdenskaart. Tot verdriet van de familie is de begrafenis, aanstaande vrijdag, door de coronacrisis niet openbaar. Blijken van medeleven kunnen gestuurd worden naar: Grote Boterbloem 55, 1991 LK Velserbroek.

Paul Onkenhout