Joop Bouwer SV Terrasvogels

Joop Bouwer (1936 – 2018)

Op 1 juli 1951, elf jaar na de oprichting van de club, werd Joop Bouwer lid van Terrasvogels. De jongen uit IJmuiden met de grote mond en het kleine hartje was veertien jaar.

Het is een eeuwigheid geleden. Toen Joop lid werd, was de huur van het terrein aan de Terrasweg in Santpoort-Noord net opgezegd. Terrasvogels was een zwervende club geworden, met gehuurde velden aan de Kwekerslaan en op sportpark Schoonenberg. Pas in 1963 kon een eigen sportpark in gebruik worden genomen, de Elta in Santpoort-Zuid.

Waar Terrasvogels ging, ging Joop Bouwer, en zijn broers Puck en Rob ook. Tot zijn dood op 8 december, na een lang en zwaar ziekbed, is hij de club trouw gebleven. Zijn lidmaatmaatschap omvat een periode van 67 jaar. Niet voor niets werd hij in 1990, bij het vijftigjarig bestaan van de club, geëerd door de club en door voorzitter Jaap van Leeuwen in het bijzonder.

Joop was een man met het hart op de tong en een apart, niet voor iedereen te begrijpen gevoel voor humor; een eigenwijze kerel die als voetballer tegenstanders met grote regelmaat onderuit haalde en zich steevast verweerde met de opmerking dat ze zomaar omvielen. Bovenal was hij een clubman. Net zoals jaren eerder zijn vader doneerde hij regelmatig aan Terrasvogels, zonder er enige ruchtbaarheid aan te geven.

Voetballen hield hij vol tot in de jaren tachtig, met het befaamde Zaterdag 2, de ploeg van onder meer Jaap van Leeuwen, Hans Oudendijk, Aad Scheffers, Rinus van Elteren en Paul Boonstra. Daarna stortte hij zich, net zoals zijn jongere broers Puck en Rob, jarenlang met ziel en zaligheid op het onderhoud van de velden en de kleedkamers, totdat een slopende ziekte hem een paar jaar geleden dwong te stoppen.

‘Het grote lichaam liet hem in de steek’, aldus zijn zoon Ron. Joop Bouwer werd 81 jaar.

Paul Onkenhout

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com