Lood & Leen, Niels & Jordy – en de sponsoractie

Iets meer dan 57 jaar geleden, op 20 februari 1965, stond er voor Terrasvogels heuglijk nieuws in het Haarlems Dagblad. De gemeente Velsen had de club eindelijk een ‘stenen kleedhuis met kantine’ toegezegd. Twee jaar eerder was een eigen complex in gebruik genomen, de Elta.

De kosten van de kleedkamers en de kantine werd geraamd op 80 duizend gulden, oftewel ruim 30 duizend euro. Een kwart van dat bedrag werd bespaard door wat de krant ‘zelfwerkzaamheid’ noemde. Zelfwerkzaamheid – ook toen al. Op 2 oktober 1965 werden de kantine en de kleedkamers in gebruik genomen. Voorbij was de tijd dat de voormalige sterspeler Hein Röbken vanuit caravans naast de velden flesjes frisdrank en repen chocola verkocht.

Dertien jaar later was het tijd voor de eerste renovatie. Het onlangs vrijgegeven archief van het lokale Fotopersbureau De Boer bevat een fijne foto die ter gelegenheid van de verbouwing in 1978 op de Elta werd genomen.

We zien Lood Reehorst (links) en een man die Terrasvogels als voorzitter van het hoofdbestuur (en als lokale politicus) grote diensten heeft bewezen, Leen Munnikes. De vrouw tussen hen in heet Coby, wist Frits Heeremans te vertellen, ze was de vriendin van Chris Harder. Voor het trio liggen houten planken en balken. Hier wordt gewerkt. Door leden. Want zonder zelfwerkzaamheid lukt het niet.

Zo is het altijd gegaan en zo zal het altijd blijven gaan, bij deze club. We kunnen niet anders. De afgelopen 57 jaar hebben tientallen leden en sympathisanten de handen voor Terrasvogels uit de handen gestoken. Mannen als Leen Munnikes, Lood Reehorst en Cees Goedhart deden dat in de beginjaren. Ze kregen talloze navolgers, van Engel van der Plas tot Ger Krooder, van Hedy van Mourik tot Machiel de Krom sr, van Dick Oldenburg tot Klaas Ausma en van Rob Koks tot Willem Hurkmans. En dat is nog maar een kleine greep.

Hun kantine is onze kantine. De afgelopen maanden werd de traditie voortgezet. De kantine werd opgeknapt, aangepast aan de eisen van de tijd; ónze eisen, dat wel natuurlijk, want we blijven wie we zijn.

Iedereen heeft de resultaten van de opknapbeurt inmiddels kunnen zien. De initiatiefnemers waren deze keer Niels Pullens en Jordy Groot. Bij de uitwerking van hun plannen werden ze geholpen door de dagploeg, Ron, Piet en Roy, en vooral Hans Pullens. Weer die zelfwerkzaamheid.

Nu de rest nog. Terrasvogels is een kleine club, met een kleine kas. Om de opknapbeurt te financieren, en meer, is veel geld nodig. Jordy Groot, Paul Vessies, Niels Pullens en Jassin El Bakkali hebben daar hun schouders onder gezet, met een sponsoractie die veelbelovend van start is gegaan en zondag 3 april op de Elta zijn apothéose krijgt. Vooral onze jeugdteams timmeren flink aan de weg en hebben al duizenden euro’s opgehaald. Nu de rest nog.

Doe mee. Sponsor een lid, help de club en kom 3 april naar de Elta. Een vraag nog: wie zijn die twee jongetjes rechts op de foto?

Paul Onkenhout (uw archivaris en lid sinds 1978)