Terugspeelbal 7 – Zondag wordt zaterdag

Zondag wordt zaterdag – en de kampioenen van 1980

Ik zou niet willen (of durven) beweren dat van al die elftallen die van 1940 tot 2019 ‘het eerste’ waren, op zondag, er een bovenuit steekt. Dar deed de ploeg op bijgaande foto waarschijnlijk ook niet. Maar dit is wel een bijzondere groep. Omdat ik er zelf deel van uitmaakte zeg ik het in alle bescheidenheid – en met enige trots, dat ook.

In bijna tachtig jaar is Terrasvogels Zondag 1 maar vier keer kampioen geworden. Dat is niet vaak. Het gemiddelde is één keer in de twintig jaar. De kampioenschappen werden, vreemd genoeg, steeds in achtereenvolgende jaren gevierd, in 1941 en 1942, en in 1980 en 1981.We wachten al bijna veertig jaar op een vijfde kampioenschap van Zondag 1. Gelukkig heeft het humeur van de club er nooit onder geleden.

Op de foto poseert de kampioensselectie uit 1980 onder leiding van trainer Remy Arnoldi, blauw-wit in zwart-wit en ongeslagen kampioen. Op zondag. Natuurlijk op zondag, want zondag was de voetbaldag. Dat was maar goed ook, want op zondag was verder nooit iets te doen. Er was alleen maar voetbal. Als er geen voetbal was, verveelde je je kapot.

Dat is allemaal anders nu, ik hoef het niet uit te leggen. Als voetbaldag is de zondag in de verdrukking gekomen, ook bij Terrasvogels. Er zat maar één ding op. Zondag wordt zaterdag. Het is voorbij, na 79 jaar. Vanaf komend seizoen speelt ‘het eerste’ op zaterdag. Iedereen begrijpt waarom, het zijn andere tijden, maar aan een gevoel van weemoed valt nauwelijks te ontsnappen.

Op de foto de mannen, vijftigers, zestigers en zeventigers nu, die Terrasvogels in 1980 het eerste kampioenschap sinds 1942 bezorgden. Achterste rij, van links naar rechts: elfalbegeleider Victor Pauletta, grensrechter Willem Schutterop, Frans Immers, Rob Harder, Willem van der Ploeg, Ton van den Bos, aanvoerder Simon de Weers, verzorger Hans Jansen, trainer Remy Arnoldi. Voorste rij: John Krop, Wim Dortmundt, Frank Snoeks, Bert Koks, Frank Koks, Dick van der Vlugt, Paul Onkenhout, Rolf Schutte, Rico Pauletta en Hans de Graaf.

Het was een goed stel, maar dat waren al die andere eerste elftallen natuurlijk ook, op zondag.

Paul Onkenhout

WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com