Update toekomst Terrasvogels voetbal

Op de ledenvergadering van 29 maart j.l. heeft het voetbalbestuur de leden uitleg gegeven over hoe zij naar de toekomst van ons aller Terrasvogels kijken. Inmiddels zijn er weer een aantal weken overheen gegaan en kunnen we een update met jullie delen!

Zondag versus Zaterdag voetbal
Alhoewel Terrasvogels al sinds jaar en dag een zondagvereniging is, waren wij genoodzaakt om te onderzoeken of we als club nog wel levensvatbaar zijn om (alleen) als zondagvereniging te fungeren. Het zwaartepunt lag de afgelopen jaren al op de zaterdag, aangezien de jeugdafdeling veruit de grootste afdeling is binnen de vereniging. Sinds twee jaar zijn alle leeftijdscategorieën vertegenwoordigd en zou aankomend seizoen het moment zijn dat een grote groep jeugdleden kan doorstromen naar de Selectie. De oudste jeugd (JO19) heeft echter al in een vroeg stadium kenbaar gemaakt een duidelijke voorkeur te hebben voor het spelen van zaterdag (selectie)voetbal. Dit blijkt een landelijke tendens te zijn waar we onze ogen niet voor kunnen sluiten. Uit cijfers van de KNVB blijkt dat het aantal selectieteams dat op zondag speelt de afgelopen vijf seizoenen met 10,5% is afgenomen. Op zaterdag zag de voetbalbond juist een toename van 14,8%. Je ziet – ook bij verenigingen in de regio – steeds meer een verschuiving van zondag selectievoetbal naar zaterdag selectievoetbal.

Er is een maatschappelijke trend ontstaan dat de zondag wordt gezien als een ‘familiedag’ en de zaterdag de ‘dag van de sport’ is. Dit zien we dan ook terug bij Terrasvogels, waar de toeschouwersaantallen op zondag de afgelopen jaren steeds verder teruglopen. Hetgeen ook z’n weerslag heeft op de kantineomzet. Daarnaast worden er ook steeds meer Amsterdamse teams ingedeeld in de zondag 4e klasse die weinig binding hebben met deze regio, ook dit komt de toeschouwersaantallen (+ kantineopbrengst) niet ten goede.

Een aantal maanden geleden werd duidelijk dat de huidige zondagselectie uit elkaar gaat vallen. Het huidige 2e elftal heeft aangegeven om verder te willen gaan als vriendenteam en er hebben een aantal jongens uit het 1e elftal aangegeven te gaan stoppen. Dit houdt in dat er slechts 8 mensen uit Zondag 1 over zouden blijven, waarbij de doorstroming vanuit de JO19 dus uitblijft. De afgelopen jaren is het elk seizoen weer een enorme uitdaging om een voltallige selectie op de been te brengen.

Toekomst Terrasvogels selectievoetbal
In de afgelopen weken zijn er meerdere gesprekken gevoerd tussen de huidige selectie (c.q zondag 1), JO19 en mogelijke aanwinsten voor een nieuw te vormen selectie. We kunnen daaruit concluderen dat het niet haalbaar is om een zondagselectie op de been te brengen te brengen en ons te focussen op zaterdagselectie voetbal.

De overgebleven kern van zondag 1 heeft aangegeven bereid te zijn om samen met de JO19 en versterkingen van buitenaf de nieuwe zaterdagselectie te willen gaan vormen. Inmiddels hebben wij al ruim dertig spelers voor de zaterdagselectie en de verwachting is dat daar nog een aantal aanwinsten bij gaan komen in de komende periode. Echter mist hier nog een belangrijke factor; een hoofdtrainer. Er zijn een paar gesprekken met (mogelijke) kandidaten ingepland. We willen daar een gedegen keuze in maken, om er ditmaal voor te zorgen dat er iemand voor de groep komt te staan met een goede klik met de spelersgroep.

Door de focus te leggen op het zaterdagvoetbal bij Terrasvogels, denken we dat er meer binding zal ontstaan tussen de jeugd en senioren, hetgeen hopelijk resulteert in een jaarlijkse natuurlijke doorstroming vanuit de jeugd naar selectie.

Het streven is om er elke zaterdag een gezellige, druk bezette voetbaldag van te maken, waarbij prestatie en plezier voorop staan. De Zaterdag 4de klasse bestaat in ieder geval voornamelijk uit regionale clubs, hetgeen de toeschouwersaantallen en gezelligheid sowieso ten goede komt.

Overige senioren
Zoals het er nu naar uitziet zijn er 2 elftallen die willen blijven voetballen op zondag. Uiteraard is dit geen enkel probleem, want ondanks dat we de focus naar de zaterdag gaan verleggen, zijn we blij dat er ook nog op zondag gevoetbald gaat worden op de ‘Elta’.  Er zal één senioren team de overstap maken naar de zaterdag en er komt een geheel nieuw team van buitenaf zich bij de zaterdag voegen. Het huidige zaterdag 1e elftal zal komend seizoen zijn wedstrijden gaan spelen in de veteranen-klasse.

Namens het voetbalbestuur SV Terrasvogels

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com